Tájházak Napja Programok 2013

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Mezőkövesdi Hadas városrész alkotóházai

Az UNESCO listán szereplő matyó népművészet megőrzését, jelenlétét szolgáló kézműves mesterek műhelyeinek bemutatása, játszóházak, filmvetítéssel kiegészítve.

Mihályfalusi Dr. Forgon Mihály Emlékszoba

Történelmi emlés az I. világháborúból. Mihályfalusi Dr. Forgon Mihály életének és munkásságána bemutatása.

Nagykörűi Tájház és Rendezvényház

Falusi kézműves hagyományok bemutatása: vesszőfonás, seprűkötés, nemezelés, csipkeverés, csuhébaba készítés. Gyermekeknek népi játszóház és állatsimogató.

Német Nemzetségi Tájház Újbarok

A megújult az udvar, kemence, a közösségi helyiség birtokba vétele mellett sváb gyermekjátékok, interaktív múzeumi foglalkozás, kulturális program, falumozi várja a résztvevőket.

Nógrádi Tájház

helyi termékek vására, kézműves foglalkozás, tájház bemutatása

Pándi Tájház

Szakmai bemutatók, este az egyesület közgyűlésével zárul a tájháznap.

Pista Bácsi Tájháza

Tájházlátogatás tárlatvezetéssel

Seregélyesi Tájház

Kézműves és helyi termék vásár, termelői piac, erdő-mező kincsei, avagy fűben-fában orvosság, gyógynövény ismereti játékok, bábkészítés különböző anyagokból –mesterekkel (csuhé, rongy, fa, stb.), népi hangszerkészítés, népi kismesterségek bemutatása

Sváb Tájház Hercegkút

Tavaszköszöntő Hercegkúton

Szadai Tájház

A tájház bemutatása mellett - melyben az állandó kiállítás mellett Gönyey Sándor szadai fotói láthatók - kovácsbemutatóval, játék- és daltanítással, kézműves foglalkozásokkal, köztük a híres szadai fehér hímzés tanításával, vason sült szadai lángossal és helyben sütött görhennyel várjuk kedves vendégeinket.

Szász Tanya

Parasztélet a város szélén

Szentgáli Tájház

"Juhász volt az apám…" állattartási szokások a régi szentgáli juhászok körében