Tájház adatbázis

Válassza ki a kívánt megyét

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum / Szlovák Tájház

A Kiskőrösi Szlovák Tájház a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Megnyitása óta a helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, a szlovák kultúra és életmód bemutatásának helyszíne.

Petőfi Sándor Emlékmúzeum

Petőfi Sándor fiatalkorának egyik fontos helyszíne. A kiállítással berendezett épület ragyogó képet nyújt a 19. század népi életformájáról, hagyományáról és irodalmáról."    A programban megismerhetjük a szalkszentmártoni hagyományokat, Hrúz Mária konyháját és Petőfi kedvenc ételeit, ízelítőt kaphatunk a kor világából.

Német Nemzetiségi Tájház Harta

A ház bemutatja a hartai németek lakáskultúráját, egyedi festett bútorokat, népviseletét, konyhai és használati eszközeit.

Kiskunmajsai Tájház

Kézműveskedés egész nap a tájház udvarán, a régi kenyérsütő ház kemencéje újra ételt varázsol a látogatók asztalára. Korabeli konyhai, ház körüli eszközök és a kenyérsütés eszközeinek bemutatása, kenyérlángos sütés.

Kiskunhalasi Tájház

1879-ben építették ezt a nádtetős, faoszlopos tornácú parasztházat. A szabadon álló, földszintes, deszkaoromzatos, náddal fedett nyeregetetős épület hosszabbik oldalával az utcavonalra néz. Belépve az épületbe, a bejárattal szemben, középen szabadkéményes konyha emlékeztet az elmúlt korokra. A háromosztatú épületben a konyhából nyílik a tisztaszoba, melyet hálószobának is használtak.

Érsekhalma Tájháza

A faluban lévő legrégebbi parasztházból hozott létre tájházat közösségi összefogással az Együtt Érsekhalmáért Egyesület. Az ide látogatók a helyi használati tárgyakat, földművelő eszközöket, és az egykori életformát ismerhetik meg. A tájegységhez illeszkedő hagyományoknak megfelelő növények vegyes kiültetésével a régi paraszti kert hangulatát varázsolják elő.

Dunaszentbenedeki Tájház

2019. áprilisának idején rajzpályázatot hirdettünk, melynek alkotásaiból kiállítás nyílik a Tájházak Napján.

Császártöltési Sváb Tájház

A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996- ban vásárolta meg az Önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak adják.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára