Kispálné Dr. Lucza Ilona kapta a Szablyár Péter emlékérmet

"Mögöttem a múlt szép kék erdősége, előttem a jövő szép zöld vetése..." (Petőfi Sándor)

Kispálné Dr. Lucza Ilona középiskolai tanári pályáját hátrahagyva 1997-től lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. Ilona saját szülővárosának, Kiskőrösnek lett méltán híres képviselője. Hagyatékápoló munkásságáért 2014-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. A vezetése alatt álló intézmény eddig kétszer nyerte el az Év Múzeuma kitüntető címet. A "Petőfiről csak hitelesen" munka eredménye, hogy az ország legnagyobb Petőfi képzőművészeti gyűjteményét és műfordítói szoborparkját tudhatja a város magáénak, valamint az ország leglátogatottabb irodalmi emlékhelye is a múzeumegyüttes. Kispálné Dr. Lucza Ilona a múzeumi feladatok mellett az Országos Petőfi Sándor Társaság ügyvezető elnökeként a is sokat tesz a Petőfi-kultusz ápolásáért.
Lucza Ilonának Petőfi Sándor szülőháza mellett tájház is jutott osztályrészül. Az intézményhez tartozó Szlovák Tájház 2017-ben ünnepelte alapításának 40. évfordulóját.  Példaértékű az a következetes munka, amellyel fejlesztette a tájházat. 2004-ben a Szlovák Tájházzal csatlakoztak Szövetségünkhöz, majd szakmai műhelyek, találkozók alkalmával bővítették ismereteiket a népi műemlékek megóvása terén. Ennek eredményeképp 2006-ban sikeresen pályáztak és valósították meg a tájház infrastrukturális fejlesztését. Büszkék vagyunk arra, hogy a tájházi épület padlófűtésének kialakítása során szerzett tapasztalatok szolgáltak mintaként később az irodalmi vendégház fejlesztéséhez is. 2008-ban a múzeumi programok ellátásához, ugyancsak pályázati forrásból udvari kemence épült. Ezen eredményekről, a kiváló szakmai kiállításokról 2010-ben személyesen is meggyőződhettünk a  VIII. Országos Tájháztalálkozó alkalmával.
A két évtizedes munka eredménye, hogy az ország legelső irodalmi emlékházát nemcsak a kiskőrösiek érzik magukénak, hanem a Kárpát-medence bármely pontjáról ideérkező látogató is. Aki valaha részt vett a Petőfi-szilveszter elnevezésű rendezvényen, az biztosan. Ezt a programot egyébként Ilona indította útjára. 1998 december 31 óta  a város minden évben képzőművészeti kiállítással, színházi előadással, lakomával búcsúztatja az óévet. Ekkor látható az a keresztelési anyakönyv is az evangélikus templomban, amelybe Petrovics Sándor születését 1823. január elsején bejegyezték.
A Magyarországi Tájházak Szövetsége Kispálné Dr. Lucza Ilonának Szablyár Péter emlékérmet adományoz, két évtizedes múzeumi munkájáért és mindazon tevékenységéért mellyel a tájházak és az irodalmi emlékházak küldetésének összekapcsolását, éltetését szolgálja.

Szentendre, 2018. április 7.
Bajnóczy-Kovács Edina